Sabtu, 5 September 2015

Ubah.

Aku masih teringat pada tragedi 26 September 2004.

Siapa boleh lupa pada satu musibah melanda benua, dan Asia Tenggara pada khususnya. Dah janji Allah, tiada siapa mampu menafikan ketetapan Dia walau sesaat.

Satu dunia terkejut dengan berita gumpalan ombak raksasa yang rakus menelan darat dan tanah.
Ketulan-ketulan manusia umpama semut hitam habis ditarik mentah-mentah dikebumikan dalam perut laut. Negeri Aceh yang terbina sebagai sebuah pulau kecil, habis dipukul dari hujung ke hujung. Terlalu ramai anak kecil yang menjadi yatim piatu sekelip mata. Berpuluh ribu manusia hilang rumah dan harta benda. Berjuta-juta tak berhenti melafaz simpati.


Tapi itulah, siapa kita untuk melawan arahan Dia?

Dugaan. Sesungguhnya tiada tuhan pernah berlaku zalim dengan diturunkan ujian yang melampau, melainkan Dia tahu bahawa beban itu terpikul oleh kita.


Maka dengan satu asbab, iaitu ombak besar, maka berubahlah segala-galanya. Yang dulunya tanah itu hijau permai dihuni damai manusia dan haiwan, kita bersalut lumpur dan kotor, sesudah kering jadi padang jarak padang tekukur. Yang dulunya megah terbina bangunan dan rumah serba indah, kini jadi tanah selapang-lapang, saujana mata memandang.


Kalau Tuhan kehendaki, yang berdiri berpaksi kukuh sampai ke langit pasti akur menyembah ke bumi.Boleh kan kalau-kalau aku jadikan hal ini sebagai metafora kepada kita, seorang manusia?
Kita yang ibarat seketul sampah penuh dosa yang berdiri dan meneruskan hidup atas rahmat dan ihsan Tuhan. Kalau-kalau Tuhan kehendaki, si pendosa tegar pasti saja sekelip mata boleh jadi ahli syurga. Ketua Paderi ramai juga melafaz sumpah taat setia pada agama Allah, setelah dikurniakan taufiq dan hidayah. Bukan kita tak pernah baca kisah banduan-banduan yang punyai berpuluh-puluh rekod jenayah yang kita terfikir betapa kejam dan zalimnya mereka, namun kerana diberi peluang dan Tuhan juga bermurah hati untuk lembutkan hati mereka, terus keluar-keluar mereka menjadi sebaik-baik manusia. Malah jauh lebih mulia dari kita yang hati selalu prasangka.


Manusia. Biasalah.


Hati ini umpana segumpal daging yang bila disucikan, maka wangilah ia, kalau dibiar lama-lama tidak dijaga tidak dibela, maka hitam, berkedal dan berdakilah gumpal daging itu.Aku selalu terfikir, kalau Tuhan yang pemilik segala benda di muka bumi, pemilik setiap satu zarah di langit dan merentasi galaksi yang otak kita tak mampu fikir, namun tak pernah leka dalam memberi belas dan ihsan pada kita si hina yang mengemis kasih-Nya, kenapa kita pula manusia yang berdiri sama-sama dengan segala macam dosa, masih selalu pandang rendah dan hina pada yang lain?


Dosa kita banyak.

Kau, aku, kita, dia, mereka.

Sama saja.

Kita pendosa tegar.


Cuma kita terbeza dengan dosa apa yang kita telah lakukan. Mungkin dosa kau hari-hari melayan video lucah sembunyi-sembunyi dalam rumah, sedang kawan yang lain punya dosa sentiasa mengumpat tak kira masa.

Dia tetap berdosa. Berkata buruk pada manusia lain. Cuma dosanya ternampak jelas pada manusia keliling.


Sedang kau, dosanya besar juga, cuma kau berusaha untuk menyorokkan pekung di dada. Entah macam mana bau bangkainya, Tuhan saja tahu. Pun masih lagi Tuhan bermurah hati tolong simpankan aib kita, mana tahu esok lusa kita mahu berubah, tiada aib yang perlu kita jelaskan pada lain-lain manusia.


Benar bukan? Siapa kita untuk menghakimi manusia lain. Lagi-lagi kita jadikan diri mereka pada 1472 hari yang lalu sebagai penanda aras mereka pada hari ini. Kita manusia kawan. Selagi mana kita punya niat mahu berubah, selagi ada nyawa dikandung badan, Tuhan tak pernah sesaat menutup pintu taubat. Berubahlah. Ikhtiar lah. Sekusut mana hidup kita, selirat mana pun masalah kita, dan seserabut mana pun fikiran, selagi ada kemahuan, ada jalan yang terbentang.


Kalau kau masih terdetik di hati mahu menilai dan menghukum manusia lain pada dosa dia zaman dulu-dulu, kau mungkin terlupa untuk menyemak sejarah.


Macam mana sebuah negara Tuhan terbalikkan sekelip mata kerana jahanamnya manusia pada zaman itu menolak agama Allah.


Kau terlupa juga macam mana megahnya berdiri World Trade Centre dulu, tapi dalam masa beberapa ketika rebah ke tanah akhirnya.


Dan mungkin kau terlupa kisah yang diceritakan pada zaman dahulu, seorang pelacur yang dihadiahkan syurga kerana bermurah hati memberi anjing minum dengan kasutnya (ada yang kata bahawa hadith mengenai kisah ini tidak kuat, wallahualam. Sekurang-kurangnya kisah ini ada teladan untuk kita ambil).


Bayangkan, manusia yang hidup sentiasa bergelumang dengan maksiat dan dosa besar, masih lagi Tuhan beri hadiah paling besar, iaitu syurga Dia di sana.Kalau-kalau dulu kau rasa aku, atau kami ini jijik dan hina, percayalah setiap hari manusia sentiasa berubah.Jangan kerana dengan ada ilmu agama, kau sudah megah, jalan-jalan mendabik dada. Kau sudah rasa pahala kau terlalu mewah sampai jadi tiket mudah kau terbang laju melepasi Titian Siraj.


Jangan kawan.


Aku, kami, kita selalu berevolusi.


Setiap zarah, secebis kuman busuk di hati Tuhan tahu.Kalau kau rasa geli pada pendosa lain, apa kata kau lapangkan tangan untuk menadah doa.
Berdoalah semoga suatu hari nanti, si hina yang kau benci dan kau pandang sebelah mata itu boleh jadi elok dan mulia. Macam kau.


Kalau ada terkasar pada mana-mana bicara, atau terguris pada khilaf zaman dahulu kala, jangan lah dihukum sampai seribu tahun.


Kita sama-sama cari redha Ilahi.Dosa aku mungkin begitu. Terlalu jelas terlihat pada mata manusia.
Mungkin baik itu sengaja Tuhan simpankan, biar tak ramai yang tahu.


Sedangkan kau, Tuhan beri peluang untuk semua orang nampak baik dan mulianya kau.
Tapi pekung dan nanah dalam hati, Tuhan biarkan tersimpan dalam-dalam.


Kita sama-sama manusia.

Berdiri di dunia dengan serba hina.

(entri ini bukan ditulis bagi memerli atau menyinggung sesiapa. entri ini ditulis untuk muhasabah diri. 'Aku' dalam entri ini bukan ditujukan kepada aku, cuma didirikan sebagai sebuah watak sahaja. Tiada apa yang peribadi.)  =)

1 ulasan:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam